Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη ημέρα στο σχολείο


Της Σωτηρίας Αγγέλη, Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» του Κοινωνικού Φορέa Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου

Σε λίγες ώρες, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει για τα μικρά σας αγγελούδια.
Η είσοδος του παιδιού στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της οικογένειας. Το παιδί σας, για πρώτη φορά θα έρθει σ’ επαφή μ’ ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον με νέα πρόσωπα, νέους φίλους, νέους κανόνες. Πρώτη λοιπόν επαφή για το παιδί που αφήνει το ασφαλές και προστατευτικό οικογενειακό του περιβάλλον, για να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μικρογραφία του σχολικού πλαισίου.

Η μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι πρώτες ημέρες είναι πλημμυρισμένες από έντονα συναισθήματα και καινούριες εμπειρίες, όσο πλησιάζει ο καιρός για το νέο του ξεκίνημα. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι να περιμένουν, ενώ οι γονείς ανησυχούν για την  ομαλή ένταξη του παιδιού στον παιδικό σταθμό. 
Όλες αυτές οι ανησυχίες, βέβαια, είναι λογικό και φυσιολογικό να υπάρχουν.
Λίγες μέρες πριν…
-Περιγράψτε του το νέο χώρο, καθώς η αβεβαιότητα και το άγνωστο είναι πιθανό να τρομάξουν το παιδί. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει εκ των προτέρων να του αναφέρετε πως θα είναι ο καινούριος χώρος που θα βρίσκεται από δω και πέρα. Προσοχή, μην βάλετε το παιδί στη διαδικασία της εξιδανίκευσης του παιδικού σταθμού ή του σχολείου, καθώς μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι το σχολείο, σαν μικρή κοινότητα, έχει κι αυτή τις άσχημες μέρες της.
-Διηγηθείτε στο παιδί σας τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο ή χρησιμοποιήστε την εμπειρία του μεγαλύτερου αδερφού/ή σε περίπτωση που υπάρχει.
-Διαβάστε παραμύθια ή εκπαιδευτικά βιβλία σχετικά με το σχολείο και τα οποία να έχουν ένα καλό τέλος. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να του δημιουργηθούν θετικά συναισθήματα.
-Επίσης, θα ήταν καλό να έχετε εξασκήσει την καθημερινή ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος. Αν το παιδί σας είναι συνηθισμένο σε άλλα ωράρια και ξαφνικά πρέπει να σηκωθεί πιο νωρίς, θα δυσκολευτεί. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε λοιπόν, να κάνετε πιο ομαλή τη μετάβαση στο ωράριο του ύπνου, πριν ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός ή το σχολείο ώστε την πρώτη μέρα να ξυπνήσει πιο εύκολα και πιο ευδιάθετα.

Την πρώτη μέρα…
-Έφτασε η πρώτη μέρα που το παιδί σας θα ξεκινήσει να φοιτά στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο. Καλό θα ήταν να μη δείξετε τη συναισθηματική σας φόρτιση γιατί θα αγχώσετε περισσότερο το παιδί. Αφού μπείτε στο χώρο, αφήστε το παιδί σας για λίγο να εγκλιματιστεί και μην το πιέσετε να πάει στη δασκάλα ή στα άλλα παιδιά. Είναι προτιμότερο να το κάνει από μόνο του.
-Μην μπείτε σε διαδικασία σύγκρισης με τ’ άλλα παιδιά. Αν τυχόν αρχίσει να κλαίει μην πείτε «Κοίτα, τ’ άλλα παιδάκια δεν κλαίνε». Αυτόματα, μειώνεται η αυτοπεποίθηση του και είναι πιθανό να αισθανθεί ενοχές.
-Μη φύγετε από τον παιδικό σταθμό χωρίς να το αποχαιρετήσετε. Είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί να ξεσπάσει σε κλάματα ή να νιώσει έντονο θυμό τη στιγμή που θα το αποχωριστείτε. Απόρροια λοιπόν αυτού είναι, το παιδί να έχει έντονες αντιδράσεις όπως να χτυπάει τον τοίχο, το πάτωμα, πολλές φορές και τη δασκάλα. -Μην σας ανησυχήσει αυτό! ο/η εκάστοτε παιδαγωγός είναι εκεί για να φροντίσει και να προστατεύσει το παιδί σας από οποιαδήποτε μη προβλεπόμενη συμπεριφορά.
-Τέλος, εάν έχει γίνει κάποια πρόσφατη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα κάποια μετακόμιση, χωρισμός γονέων ή ένας θάνατος συγγενικού προσώπου ενημερώστε τον/την παιδαγωγό για να γνωρίζει τη ψυχοσύνθεση του παιδιού σας. Συνηθίζεται η συναισθηματική φόρτιση που διακατέχει το παιδί την εκάστοτε περίοδο, να επηρεάζει το ρυθμό της προσαρμογής του.
 Ας έχουμε λοιπόν όλοι μας μια δημιουργική σχολική χρονιά...
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΈΔΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου