Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Νεόπτωχος: Ο Έλληνας «ασθενής» της Ευρωπαϊκής κρίσης !


Γράφει η  Ξανθίππη Παλαιολόγου 

Οι νεόπτωχοι στη χώρα εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μια κατάσταση που φαίνεται να μην έχει αντίδοτο. Εκατοντάδες νοικοκυριά πέφτουν σαν ντόμινο στην αρένα της βαθιάς ύφεσης που ήρθε στην Ελλάδα και αφανίζει την μεσαία τάξη.

40.000 χιλιάδες οι νεόπτωχοι στην Ελλάδα!
Ένας αριθμός που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2012 έως και το 2014 40.000χιλιάδες είναι οι νεόπτωχοι στην Ελλάδα. Το 21% είναι νέοι άνθρωποι από 20 έως και 40 ετών ενώ το 60% είναι άνθρωποι ηλικίας από 41 έως 55 ετών.


Λουκέτο στη ζωή τους
Η καινούργια αυτή λέξη ο νεόπτωχος που μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας μας. Το 2012 οι πρώτοι που υπέστησαν οικονομική δυσπραγία (την στιγμή που αποτελούσαν) τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας ήταν οι καταστηματάρχες. Οι άλλοτε φωτεινοί δρόμοι με τις λαμπερές βιτρίνες και τους καταναλωτές να γεμίζουν τα μαγαζιά  και να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε αντικείμενα της αρεσκείας τους έγιναν νεκροταφεία του εμπορίου. Από την οδό Πατησίων που χτύπαγε η καρδιά εμπόρων και καταναλωτών έως ακόμα και την Κηφισιά τα κλειστά μαγαζιά με τις βαριές αλυσίδες και τα λουκέτα στις πόρτες των καταστημάτων έκαναν την εμφάνιση τους.  Ήταν η αρχή του τέλους για τους καταστηματάρχες και σηματοδοτούσε μια δύσκολη εποχή για την μικροαστική τάξη.  

Μια δόση… φαγητού

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητάνε τις δόσεις που χρωστάμε από τα δάνεια που παίρνουμε,  στα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε άλλους Δήμους αλλά και σε πολλές εκκλησίες Πανελλαδικά άνθρωποι απλώνουν το χέρι για ένα πιάτο φαγητό. Και είναι άνθρωποι που έχασαν την οικονομική τους αίγλη, αφού έχασαν τη δουλειά τους έκλεισαν το μαγαζί τους έμειναν  απλήρωτοι για μήνες. Και να σκεφτεί κανείς  ότι είναι όλοι εκείνοι που επί σειρά ετών προσέφεραν τα χρήματα τους για να συντηρηθούν τα δημόσια ταμεία, οι εφορίες, οι ελληνικές τράπεζες.


Μάχη για μια χούφτα λαχανικά 
Με τα καθαρά τους κοστούμια οι άντρες και τα κομψά ταγέρ τους οι γυναίκες όταν ξεστηθούν οι πάγκοι στη λαϊκή αγορά και πεταχτεί στο δρόμο η πραμάτεια των εμπόρων τότε το κορμί λυγίζει τα χέρια μπλέκονται ανάμεσα σε σάπια φρούτα και λαχανικά και ξεκινάει η μάχη της επιβίωσης ποιος θα είναι εκείνος που θα βρει κάτι γερό για να το βάλει στο καρότσι του δίχως βέβαια να πληρώσει ούτε ευρώ αφού, το πορτοφόλι του είναι άδειο. Ίδια εικόνα έξω και από τους κάδους των  σούπερ μάρκετ συνταξιούχοι με το καθαρό τους πουκάμισο ψάχνουν στα σκουπίδια φαγητό. Λίγο πιο εκεί άλλη μια κυρία ρίχνει κλεφτές ματιές αν την κοιτάει κάποιο αδιάκριτο βλέμμα και όταν είναι σίγουρη πως είναι μόνη της ανοίγει την δερμάτινη τσάντα της και βάζει μέσα βιαστικά ληγμένες κονσέρβες.  Και έτσι κυλάει η ζωή της και η ζωή χιλιάδων συνταξιούχων που είδαν τη σύνταξη τους να θυσιάζεται στο βωμό της τρόικας ή των θεσμών όπως βαπτίστηκαν…Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα παραπάνω είναι υπερβολικά αλλά είναι η ωμή αλήθεια που έχει καταγραφεί από τους τηλεοπτικούς φακούς.


Το πάρτι … των ενεχυροδανειστηρίων


Την ίδια ώρα πάρτι έχουν στήσει εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια αφού η νέα οικονομική τάξη, οι νεόπτωχοι, ξεπουλάνε από οικογενειακά κειμήλια έως ακόμα και τα λάπ τοπ τους. Κάποτε τα ενεχυροδανειστήρια ήταν γύρω από τους κεντρικούς δρόμους της Ομόνοιας τώρα έχουν γεμίσει με φωτεινές επιγραφές κάθε γωνιά κάθε γειτονιά της Αθήνας.


Το «γαϊτανάκι» της ανεργίας


Κολοσσιαίοι χώροι εργασίας έβαλαν λουκέτο. Επώνυμα εργοστάσια που συντηρούσαν την ελληνική οικονομία πτώχευσαν  μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέλυαν κάθε μήνα και από δέκα υπαλλήλους. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε οι άνεργοι ήταν σαν να μπαίνουν σε ένα γαϊτανάκι δίχως να μπορούν να το ξετυλίξουν για να βρουν την άκρη. Από την μια στιγμή στην άλλη στην ουρά του ΟΑΕΔ. Νέοι άνεργοι που είχαν την εργασία τους το σπίτι τους το αυτοκίνητο τους τα ακριβά τους ρούχα τα τελευταίας τεχνολογίας αξεσουάρ τους. Και έτσι με τη μόνη δικαιολογία της κρίσης μένουν στο δρόμο δίχως δουλειά δίχως λεφτά δίχως προοπτική δίχως όνειρα ούτε για το παρών αλλά ούτε και για το μέλλον.


Περιμένουν την αναγέννηση …της χώρας
Εκατομμύρια Έλληνες περιμένουν την αναγέννηση της χώρας προκειμένου να βγουν από το τούνελ της ύφεσης στο ξέφωτο της ελπίδας. 

Να σηκώσουν και πάλι ψηλά το κεφάλι για να δουν τον ήλιο που είχε σκεπαστεί τόσα χρόνια από την οικονομική συμφορά που έβαλε λουκέτο όχι μόνο στις περιουσίες τους αλλά και στην ίδια τους την ζωή.  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου